Werking Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een zeer goede manier om mee te werken aan het behoud van het milieu én om te besparen op uw energiekosten.

In de toekomst is de verwachting dat de energieprijzen alleen nog maar zullen stijgen, dus dan zit u met een zonnepanelensysteem zeker goed.  Maar hoe is de werking van zonnepanelen eigenlijk? Hieronder volgt een korte uitleg.

De werking van zonnepanelen is onder te verdelen in 4 fasen:

Fase 1

De zonnecellen in het paneel zet zonlicht om in elektrische energie. Deze cellen zijn meestal vervaardigd van siliciumkristallen en kunnen de zonne-energie omzetten in gelijkspanning. De opbrengst van zonnepanelen is ongeveer 80kWh per vierkante meter per jaar op.

Indien u, als gemiddeld gezin, 3 panelen zou plaatsen levert u dat dus zo’n 500 à 600 kWh per jaar, wat neerkomt op een besparing van 10 à 15 procent van uw energieverbruik. 

Fase 2

Bij een zonnepanelensysteem hoort ook een omvormer. Dit apparaat wordt dicht bij de zonnepanelen geplaatst; in veel gevallen op zolder. De omvormer zet deze gelijkspanning vervolgens om in wisselspanning.

Fase 3

De zo ontstane elektriciteit wordt nu toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van uw woning en kan direct gebruikt worden.

Fase 4

Het kan voorkomen dat uw zonnepanelensysteem meer elektriciteit opwekt dan dat u verbruikt. De overtollige opbrengst van zonnepanelen wordt naar het openbare elektriciteitsnet gevoerd, zodat u extra rendement haalt met uw panelen.
Deel deze pagina: